Folic Acid (bahasa melayu nya asid folic) merupakan nutrisi yang penting untuk kesihatan kita, terutama untuk ibu hamil kerana folic acid membantu mengurangkan risiko kecacatan neural tube seperti spina bifida. Folic acid membantu memberikan nutrisi kepada badan kita agar ia dapat melaksanakan fungsinya seperti:
✿ nucleotide biosynthesis di dalam sel-sel
✿ DNA synthesis dan repair
✿ Pembentukan sel darah merah
✿ Mencegah anemia
✿ Membantu mencegah kecacatan janin
✿ Membantu mencegah penyakit Alzheimer
✿ Membantu mencegah beberapa jenis kanser
Apakah sumber makanan asli yang mengandungi Folic Acid (vitamin B9)?
1. SAYURAN BERDAUN HIJAU
✤ Bayam (263 mcg folate - 65 % DV)
✤ Collard Greens (177 mcg folate - 44 % DV)
✤ Lobak sayur-sayuran (170 mcg folate - 42 % DV)
✤ Romaine Lettuce (76 mcg folate - 19 % DV)
2. ASPARAGUS
✤ Mengambil 1 cawan asparagus yang direbus dapat memberikan 262 mcg folic acid, iaitu 65 % daripada apa yang anda perlukan
✤ Juga mengandungi Vitamin K, Vitamin C, Vitamin A, dan Manganese
3. BROCOLLI
✤ Merupakan makanan yang membantu untuk detox
✤ Dapat memenuhi 24 % daripada keperluan seharian
4. CITRUS FRUITS
✤ Buah orange kaya dengan folic acid, satu biji = 50 mcg
✤ Sebiji betik = 115 mcg folate (29% DV)
✤ Grapefruit = 30 mcg folate (8% DV)
✤ 1 cawan strawberry = 25 mcg folate (6.5% DV)
✤ 1 cawan raspberry = 14 mcg folate (4% DV)
5. BEANS, PEAS, LENTILS
✤ Lentils 1 cup = 358 mcg of folate (90% DV)
✤ Pinto Beans 1 cup = 294 mcg of folate (74% DV)
✤ Garbanzo Beans 1 cup = 282 mcg of folate (71% DV)
✤ Black Beans 1 cup = 256 mcg of folate (64% DV)
✤ Navy Beans 1 cup = 254 mcg of folate (64% DV)
✤ Kidney Beans 1 cup = 229 mcg of folate (57% DV)
✤ Lima Beans 1 cup = 156 mcg of folate (39% DV)
✤ Split Peas 1 cup = 127 mcg of folate (32% DV)
✤ Green Peas 1 cup = 101 mcg of folate (25% DV)
✤ Green Beans 1 cup = 42 mcg of folate (10% DV)
6. AVOCADO
✤ Mengandungi 90 mcg folate per cup, iaitu 22 % daripada khasiat yang diperlukan
7. BENDI
✤ Satu cawan bendi yang dimasak = 37 mcg folic acid
8. BRUSSELS SPROUT
✤ 1 cawan brussels sprout yang direbus memberikan sejumlah 25 % khasiat folate yang diperlukan
✤ Juga mengandungi Vitamin C, Vitamin K, Vitamin A, Manganese, dan Potassium
9. BIJIAN DAN KACANG
✤ Sunflower Seeds ¼ cup = 82 mcg of folate (21% DV)
✤ Peanuts ¼ cup = 88 mcg of folate (22%)
✤ Flax Seeds 2 tbs = 54 mcg of folate (14% DV)
✤ Almonds 1 cup = 46 mcg of folate (12% DV)
10. CAULIFLOWER
✤ 1 cawan cauliflower = 55 mcg folate (14% DV)
11. BEETS
✤ Merupakan sumber anti-oksidan dan membantu untuk detox
✤ 1 cawan beets yang direbus = 136 mcg folate (34% DV)
12. JAGUNG
✤ 1 cawan jagung yang dimasak = 76 mcg folate (20% DV)
13. CELERY
✤ 1 cawan raw celery = 34 mcg folate (8% DV)
14. LOBAK
✤ Memberikan 5% daripada jumlah khasiat folic acid yang diperlukan
15. SQUASH
✤ Winter squash - 1 cup = 57 mcg folate (14% DV)
✤ Summer squash - 1 cup = 36 mcg folate (9% DV)
Harap tips kali ini dapat membantu anda semua, terutama ibu yang hamil, dan juga mereka yang ingin hamil, yang ingin mendapatkan sumber asli folic acid daripada makanan. Namun begitu, adalah disarankan agar anda menyediakan makanan tersebut dengan cara yang terbaik seperti merebus (tetapi tidak terlalu lama), agar nutrisi semulajadinya tidak berkurangan.
Feel free to SHARE | LIKE | TAG
Supplement4all